Textos de reflexió política, cultural i filosòfica per al debat i l'intercanvi d'idees sobre el nou estat de coses que es planteja a Catalunya
Nova època
Nova època
diumenge, 9 de març del 2014
“Israel” d’Afers Exteriors: és hora de fer les paus
En la primera temporada del brillant programa de TV3 Afers Exteriors, vam veure un capítol titulat – seguint l’hàbit de titular per països – “Israel”. Sí que és cert que sortia algun colon radical jueu, però l’emissió se centrava bàsicament en els palestins i el seu conflicte amb el poder israelià, amb una forta càrrega afectiva envers la comunitat més damnificada. Al llarg del relat es percebia una mena de voluntat d’analogia que resultava xocant per a qualsevol persona amb quatre dits de front, però que, en tot cas, encaixava amb l’imaginari popular d’esquerres i independentista d’aleshores, que hi trobava un exemple diàfan d’injustícia flagrant envers un poble oprimit. La prova de tot plegat és la mateixa presentació del vídeo que encara penja a TV3, on es veu la imatge de l’entrevista a un metge palestí casat amb una catalana a l’hospital on tractaven la majoria de ferits de la Intifada.
Per arribar a un nou capítol sobre Israel en aquesta sisena temporada hem hagut de treure força cops el paraigua: ha plogut molt des d’aleshores, i, sobretot, ha plogut equidistància, seny i sobiranisme sobre milers de caps de catalans, entre els quals els caps de l’elit intel·lectual i política catalana. Calia fer un retrobament amb la comunitat catalana que viu a Israel, en la part que, com una bombolla (frase d’una de les entrevistades), no es contempla el conflicte com una penalitat diària i insuperable. Aquesta Israel existeix, però no va treure gaire la cresta en el capítol de la primera temporada. En aquesta ocasió, podem descobrir principalment un Tel Aviv amb professionals catalans que han aconseguit formar part dels quadres d’aquesta Israel altament tecnològica i profundament creient, que mira al mar i mira a Massada, que exhibeix armament i busca la pau, encara que els fonamentalismes d’ambdues bandes no facin més que posar pals a les rodes. La veritat és que la xapeta que lluu a la jaqueta Miquel Calçada (la parca mod se l’ha deixada a Escòcia) fa més goig a la Babel cosmopolita que en poblats enreixats: Kosovo o Dinamarca?
Etiquetes de comentaris:
Afers Exteriors,
colonialisme,
Israel,
sobiranisme
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada